Sprogimas

Pareigūnų perteklinių veiksmų sulaikant E. Dragūną nebuvo – policijos instruktorius

dragunaSulaikydami buvusį SEL lyderį Egidijų Dragūną policininkai perteklinių veiksmų neatliko, sako Lietuvos policijos mokyklos atstovas, taktikos instruktorius Algirdas Antanaitis.

Lietuvos policijos mokyklos Profesinių įgūdžių valdybos 3-iojo skyriaus vyriausiasis specialistas, buvęs „Aro“ pareigūnas kaip specialistas Vilniaus miesto apylinkės teisme ketvirtadienį buvo apklaustas E. Dragūno baudžiamojoje byloje dėl pasipriešinimo policijai.  

Incidentas, dėl kurio pradėta baudžiamoji byla, įvyko 2020 metų rugpjūtį Vilniuje, kai automobiliu „Bentley“ važiavusį ir, įtariama, telefonu kalbėjusį E. Dragūną sustabdė policija. Tarp atlikėjo ir pareigūnų įvyko konfliktas.

Atlikėją sulaikiusiems policininkams Livijui Saukevičiui ir Vitalijui Vaitkevičiui patyrus sužalojimus, E. Dragūnui buvo pateikti kaltinimai dėl pasipriešinimo policijai ir nesunkaus policininkų sveikatos sutrikdymo. 

„Iš taktinės pusės perteklinių veiksmų nebuvo, medžiagoje viskas matyti. Dedu parašą, vadinasi, palaikau“, – per teismo posėdį sakė A. Antanaitis.

Jis teigė, kad medžiagą vertino tik profesinės taktikos, ne etikos aspektu.

E. Dragūnui buvo pateikti kaltinimai dėl pasipriešinimo policijai ir nesunkaus policininkų sveikatos sutrikdymo. 

A. Antanaitis teisme pasakojo, kad užfiksuotoje policijos medžiagoje patruliai šešis kartus vairuotojo prašo pateikti savo dokumentus.

„Todėl dėl neadekvataus elgesio, nes nesugebėjo pateikti savo dokumentų, jie priėmė spendimą išlaipinti vairuotoją iš transporto priemonės“, – sakė specialistas. 

Pasak jo, vairuotojas sudavė į ranką vienam pareigūnui, kai šis bandė atidaryti duris.

„Sužalojimai ir uniformos išpurvinimai rodo, kad tie smūgiai pasiekė tikslą, kad jie buvo atlikti, iš įrašų matyti, kad tie smūgiai atlikti“, – sakė A. Antanaitis.

Buvęs SEL lyderis teisme skundėsi, kad jį pareigūnai smaugė.

A. Antanaitis paaiškino, kad pats smaugimo veiksmas nėra draudžiamas prieš agresyviai besielgiantį asmenį.

„Jūs netgi sugebėjot pasakyti, kad nesmaukit, pasiduodu. Vadinasi, ne prie mirties buvote“, – sakė policijos instruktorius. 

Teisme buvo peržiūrėta policijos užfiksuota E. Dragūno sulaikymo vaizdo medžiaga.

„Automobilis „Bentley“, sustojam į dešinę“, – įraše girdimas pareigūno paliepimas vairuojančiam SEL lyderiui.

Paskui girdima, kad policininkas Vitalijus Vaitkevičius prisistato, nurodo, kad E. Dragūnas sustabdytas už tai, jog vairuodamas naudojosi mobiliojo ryšio telefonu.

Įraše matyti, kad už vairo sėdintis E. Dragūnas rankoje laiko mobiliojo ryšio telefoną, jis teisinasi, kad neskambino. Policininkas jam atsako, kad vairuodamas jis negali užsiimti pašaliniais veiksmais.

„Vykdykit reikalavimus, pateikite dokumentus“, – ragina policininkas. E. Dragūnas teisinasi, kad nieko nepadarė.

Vėliau girdėti, kaip E. Dragūnas ima keiktis necenzūriniais žodžiais.

Teismo posėdyje E. Dragūnas tikino per incidentą nusikeikęs gal 11 kartų, tuo metu policininkai keiksmus vartojo 32 kartus. Kaltinamasis teigė, kad prieš teismą nemiegojo visą naktį ir analizavo iš viso 14 valandų incidento vaizdo įrašų.

Vienas policininkų sugriebia už vairo sėdintį E. Dragūną už rankos ir liepia atidaryti duris. 

Policininkai prieš atlikėją panaudojo fizinę jėga, dujas, antrankius. Vaizdo įraše girdėti, kad netrukus vienas policininkų ima skųstis, jog jam sužalota ranka. 

Teisme paskelbta, kad E. Dragūnas 12 kartų baustas administracine tvarka – visos nuobaudos susijusios su Kelių eismo taisyklių pažeidimais.

Sužaloti policininkai iš atlikėjo prašo jiems priteisti apie 12 tūkst. eurų, sužaloti pareigūnai ilgą laiką negalėjo dirbti.

Vilniaus apskrities policijos atstovas šiame procese Viačeslavas Burneika BNS yra sakęs, kad per incidentą su E. Dragūnu nukentėjusiems policininkams darbovietė išmokėjo per 20 tūkst. eurų, vienas labai ilgai sirgo. Dabar šią sumą prašoma priteisti iš E. Dragūno.

Toliau teismas šią bylą nagrinės gegužės 26 dieną.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode